[...] Porcja Węglowodanów : - 1 owoc z cienka skorka wielkości piłki tenisowej lub kubek owoców jagodowych - 1/4 kubka suszonych owoców - kromka chleba razowego, 1/4 kubka ryżu, kaszy, owsianki, porcja makaronu pełnoziarnistego po ugotowaniu wielkości naszej pieści (nie więcej niz 2x dziennie) - warzywa strączkowe wielkości pieści po [...]
[...] IG które są słabiej przyswajalne przez organizm i dlatego powodooją mniejszy ( niewielki ) wzrost poziomu glukozy we krwi .. do takich ww można zaliczyć (Płatki owsiane /ryż brązowy/ kasze ) warzywa i owoce zawierajace dużo ilość błonnika ( Obecność błonnika pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i stężenie insuliny ) czyli (sałata /kapusta [...]
[...] objawy niedoboru miedzi. Metal ten może też wywoływać zaburzenia metabolizmu wapnia i fluoru w tkance kostnej. Źródła: Szczególnie bogate w molibden jest ziarno pełne, ryż naturalny, nasiona roślin strąkowych, mleko i sery, zielone warzywa liściaste, jarzyny, mięso i podroby. Dzienne zapotrzebowanie: Zapotrzebowanie dobowe na molibden [...]
[...] złożone oraz proste (ze względu na budowę). Węglowodany proste znajdują się w owocach i cukrem tym jest fruktoza. Natomiast węglwodany złożone to głównie skrobia zawarte w ryżu, makaronach, kaszach, warzywach bulwiastych, produktach zbożowych, pieczywach... Z fruktozą problem polega na tym, że omija najwolniejszy proces glikolizy w wątrobie [...]
[...] Są doskonałym źródłem energii. „Więc dodajemy je około treningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku" Źródłami węglowodanów są: * kasze np. jęczmienna, gryczana, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo * miód - naturalne źródło cukrów prostych - glukozy i fruktozy * owoce - źródło fruktozy „Tam gdzie są potrzebne, [...]
[...] atakujących zarazków oraz uczestniczy w produkcji nowych komórek układu odpornościowego oraz erytrocytów. Najlepszym źródłem witaminy B6 są drożdże piwne, brązowy ryż oraz zielone warzywa. Witamina A Charakteryzuje się silnymi właściwościami antywirusowymi, wspomaga walkę z infekcjami, zwłaszcza układu oddechowego i pęcherza moczowego. [...]
[...] Jedynie u chorych w śpiączce można podawać tę witaminę w bardzo powolnym wlewie dożylnym. wystepowanie: Drożdże, marchew, pomidory, jabłka, mleko, jaja, wątroba, otręby ryżowe, mięso, kiełki pszenicy, orzechy i rośliny strączkowe. Zapotrzebowanie Dorośli : zapobiegawczo - doustnie 3-9mg dziennie podzielone na 2-3 dawki jednorazowe. [...]
[...] 100/200/50 ~ 1650 kcal DNT BWT 100/150/50 ~ 1450 kcal Dieta bezglutenowa, unikam również nabiału, ponadto odżywiam się zgodnie z założeniami low FODMAP. Źródła węglowodanów: ryż brązowy i biały, ziemniaki, kasza jaglana, kasza gryczana, mąka bezglutenowa (gryczana, jaglana, ryżowa), owoce Źródła białka: indyk, schab wieprzowy, wołowina, chude [...]
[...] Węglowodany wielocząsteczkowe (cukry złożone): — skrobia; jedna cząsteczka skrobi zawiera setki cząsteczek glukozy. Możemy ją znaleźć w zbożach (pszenica, kukurydza, ryż), bulwach (ziemniaki), korzeniach (brukiew), ziarnach lub roślinach strączkowych (fasolka, soczewica, groszek, groch, bób, soja, komosa ryżowa). STARY PODZIAŁ CUKRÓW! [...]
Przeplanowuję sobie odrobinę dietę, i na tą okazję naskrobałem taką prymitywną ściągawkę wartości odżywczych wybranych produktów, bo nie lubię korzystać z często wątpliwej jakości suplementów witaminowo-minerałowych, skoro można z diety. Kolorkami się nie sugerujcie, bo to jedynie info dla mnie w tej konkretnej sytuacji. Może komuś się przyda [...]
[...] czy węglowodanów. Spójrzmy na Włochów jedzących makaron, którzy prowadzili zdrowe życie w XIX wieku, w XVII wieku, w XVIII wieku. Spójrzmy na Chinczyków jedzących biały ryż. Podobnie w Indiach i Nepalu - ryż i soczewica. Spójrzmy na mieszkańców krajów śródziemnomorskich oraz bliskiego wschodu jedzących chleb pita. Nie mówię, że byli tak [...]
[...] wszystkie soki trawienne są odpowiednie dla wszystkich produktów. Na przykład czy jesz mięso razem z ziemniakami? A co powiesz o serze i chlebie, mleku i kaszy, rybie i ryżu? A gdybym ci powiedział, że takie zestawienia są strasznie szkodliwe dla organizmu i okradają go z energii? Prawdopodobnie odrzekłbyś, że dotąd wykazywałem zdrowy [...]
Coraz wiecej zaczyna sie pojawiać pytań w związku z zmiana sposobu myslenia czy samego odzywniana się. Wiele mitow legło w gruzach. Przez lata bylismy karmieni - glownie przez trenerów/dietetyków - nie ma co uktywac nie działających w swoim imieniu a raczej swoich sponsorów/pracodawców. Wiec nie raz pewnie przechytaliscie o wszechogarniajacym nas [...]
[...] (13g węgli), 15g orzechów włoskich, jogurt Jogobella Light (14g węgli) Odżywa i 4 jajka (3 całe). ŁĄCZNIE - 112 g węgli. Tłuszcze 25g. B: 41g Kcal: =837 2. Kurczak 150-170g, ryż 100g (78g węgli) (lub makaron), lub wafle ryżowe, lub owoc, lub płatki, lub miód z orzechami lub masłem orzechowym, oliwą, itp. 10g oliwy lub innego źródła tłuszczu. [...]
[...] w komórce i zwiększa jej objętość; zwiększa wchłanianie białek, najlepiej w połączeniu z glutaminą lub bcaa; energię należy zapewniać dostarczając węglowodanów złożonych (ryż, makaron, płatki zbożowe) a nie prostych (cukier, słodycze), i ogromnych ilości budulca czyli białka zarówno zwierzęcego jak i roślinnego (chude mięso, białka jaj, [...]